Jedlik Ányos

Az Ágazati Képzőközpont elnevezésének megválasztása során olyan tudós, feltaláló és tanító nevét szerettük volna felvenni, akinek munkássága követhető példa lehet számunkra, s akinek értékrendje a küldetésünkben megfogalmazott célokkal összhangban van.

Jedlik Ányos (1800–1895) életútjában elsőként a sokoldalúsága tűnik fel. Az utókor fizikusként, mérnökként, feltalálóként, egyetemi oktatóként, katolikus papként és filozófusként emlékszik rá. A felsorolt szakma területek mindegyikén maradandót alkotott és hozzájárult a magyar műszaki nyelv alapjainak lefektetéséhez. A hosszú és aktív élete során számos olyan eredményt ért el, amelyekre a művelt világ okkal emlékezik kellő tisztelettel.

Az Ágazati Képzőközpontunkban azt szeretnénk elérni, hogy névadónk törekvéseihez méltóan minél több emberhez eljuthassanak azok a gondolatok és ismeretek, amelyek több mint másfél évszázaddal ezelőtt az egyetemi oktató, nyelvújító és tankönyvszerző Jedlik Ányos munkásságát is meghatározták. Ugyanakkor ma, a XXI. században ezek az örök érvényű gondolatok és folyamatosan bővülő ismeretek egyben új lehetőségeket is teremtenek valamennyiünk számára. A színvonalas oktatás és szakképzés célja nem lehet más, mint sokoldalúan művelt, tettre kész, igaz emberek kibocsátása. Jedlik Ányos sírfeliratán is az a közismert bibliai üzenet olvasható, miszerint:

„Az igazak örökké élnek”.